Het online programma

Bepaal zelf de inhoud van je CKV-dag. De workshops en activiteiten worden per klas gevolgd en kunnen meermaals per dag gegeven worden. Bekijk hier hoe het werkt.

Workshops en activiteiten op een online CKV-dag

Deelnemende aanbieders aan de online CKV-dag

Kan ik online een workshop voor CKV organiseren?

Wij snappen heel goed dat anno 2020 onderwijs vele kanten kent. En zo heeft ook het digitale onderwijs zijn intrede gedaan. Na een roerige tijd dit jaar, je weet wel die pandemie, moest het gehele onderwijs ineens schakelen naar digitaal en online. De leerlingen en leerkrachten zaten immers thuis. Wij denken dat het online onderwijs een blijvende rol speelt vanaf nu. In het kunstveld is veel onderzoek en experiment qua digitalisering gaande. Zo draaiden wij al eerder pilots met online workshops voor CKV. En die waren erg geslaagd! In de tijd van de pandemie zijn de online workshops veel gedraaid, wat een geweldige oplossing. Uiteraard zijn de meeste CKV lessen online gegaan, en misschien deels nog wel. Onze online activiteiten voor CKV zijn heel goed aan te sluiten op de lessen van school. Wij organiseren zelfs hele cultuurdagen, volledig online!

Is een online workshop een volwaardig alternatief voor mijn CKV programma?

Het vak ckv, culturele en kunstzinnige vorming, is voor veel leerlingen een verplicht vak. De leerlingen gaan kennismaken met de professionele wereld van kunst en cultuur. Dit is onze core business. Wij geven deze kennismaking met kunst en cultuur vorm door workshops te organiseren waar leerlingen actief aan deelnemen en uit eigen ervaring op kunnen reflecteren. Een voordeel van een online workshop zoals een museumbezoek, bijvoorbeeld in het kader van de CKV eindtermen, is dat het gemaakte materiaal van de leerling meteen digitaal is. Zo is snel een digitaal portfolio opgebouwd. Of is het snel naar de juiste leerkracht te sturen. Wij werken graag op maat en in details, dus horen graag aan welke eindtermen of CKV leerdoelen jullie willen werken. Dan passen wij workshops er zo op aan dat dit een volwaardig alternatief kan zijn, in plaats van de ckv-lessen op school.

Hoe ziet een online museumbezoek eruit?

Wij streven ernaar onze workshops zo interactief mogelijk te maken. Leerlingen zitten niet gemakkelijk stil, zo hopen wij de leerlingen er digitaal bij te trekken. In onze online workshops met de musea, is dit niet anders. Een van onze filmmakers is aan de hand van een script, de tour gaan filmen. Daarom gaan het online museumbezoek en de lesopdrachten hand in hand. Leerlingen kunnen niet zelf online in het museum rondsnuffelen, maar gebruiken een handige video om bij de kunstwerken van de opdrachten, of andersom, stil te kunnen staan. Iedere leerling doet dit voor zichzelf. Zo ontstaan er misschien wel nog meer diverse resultaten! Tijdens de workshop kunnen leerlingen via de chat vragen stellen aan de workshopleider. Het is ook mogelijk de online workshops voor CKV hybride te organiseren. Wanneer de leerlingen wel op school in  klas zitten, kan de museum workshop gegeven worden door middel van het digibord. De school leerkracht fungeert als moderator voor oa. de chat. Zo is deze online workshop makkelijk in het rooster te plannen.

Wat kan ik zien van het Kröller-Müller Museum?

In het beroemde Kröller-Müller museum kun je uren verdwalen in kunst en natuur. Wij hebben dan ook gekozen voor twee verschillende online museum workshops. De eerste is die door de beeldentuin van het Kröller-Müller. In deze online workshop neemt de workshopleider je mee langs zo’n 10 beroemde kunstwerken in de beeldentuin. De informatie die leerlingen krijgen is toegespitst op wat interessant is voor de leerling en bijhorende opdracht. Zo zijn de kunstwerken inspiratie om de leerlingen zelf aan het ontwerpen te zetten. De tweede mogelijke online Kröller-Müller workshop is de Van Gogh workshop. Want het museum heeft een unieke collectie schilderijen van Vincent van Gogh. Ook hier hebben wij alvast een gave tour gefilmd door het Kröller-Müller heen en staan we stil bij verschillende Van Gogh schilderijen, met bijbehorende opdrachten.

Hoe ziet de workshop van het Groninger Museum eruit?

In onze online workshop met het Groninger Museum zien de leerlingen tijdens CKV de bijzondere kanten die dit museum te bieden heeft. Deze online workshop bestaat uit een gave tour langs alle bijzondere ruimtes en architectonische hoogstandjes van dit museum. Want was is het uniek gebouwd! De leerlingen worden meegenomen in het ontwerpen van het museum, dat door meerdere kunstenaars en architecten gedaan is. De film begint aan de buitenkant, want alleen daar is al veel over te vertellen. De leerlingen leren op een andere manier te kijken naar het gebouw en verschillende architectuurstijlen te ontdekken. We zoomen in op verschillende ruimtes en horen de verhalen van de makers. Natuurlijk gaan de leerlingen ook zelf aan de slag! Met speciale werkbladen en opdrachten bladen kunnen zij vanuit huis, of vanuit de klas, de creatieve opdrachten maken. 

Is een online workshop met een echte workshopleider?

Al onze workshops, online of offline, worden gegeven door professionele kunstdocenten. Zo natuurlijk ook de online workshops en ook gewoon met een live workshopleider. Onze workshopleiders zijn stuk voor stuk kunstenaar in hun eigen vakgebied of kunstdiscipline. Op die manier maken wij de beste match bij jullie vraag. Inmiddels zijn we goed bedreven in het online onderwijs. Omdat veel van onze evenementen helaas zijn weggevallen afgelopen maart, en weer een tweede golf in december, is er ook enorm veel werk komen te vervallen voor zelfstandig ondernemers. Gelukkig wilden de meeste scholen wel online workshops organiseren! Hierdoor konden de workshopleiders al goede meters maken in het online onderwijs, met het oog op kwaliteit.

Hoe lang duurt een online workshop?

Onze online workshops en de online CKV dag duren net zo lang als ons fysieke workshopaanbod voor op school. We proberen de workshop inhoud zo goed al kan hetzelfde aan te bieden aan scholen en leerlingen. Waar wij vrijwel altijd maatwerk willen leveren en zo ook goed kijken naar wat past in het rooster, zijn er voor online workshops wel een aantal voorwaarden. Een online workshop geven wij niet aan voor korter dan 90 minuten, anderhalf uur. Het duurt altijd even om met techniek op te starten, en alles is natuurlijk digitaal. Zo bouwen wij van te voren een half uur voorbereiding in met de school leerkracht, om de software even goed te testen en alle knoppen en features uit te proberen. Ook voor leerlingen is het vaak even wennen bij een online workshop, omdat het een externe en onbekende docent is. Met een workshop korter dan 90 minuten wordt het snel afraffelen om de leerlingen echt aan het werk te kunnen zetten. Vandaar dat wij deze minimale tijd als randvoorwaarde stellen. De andere kant is dat er geen maximale tijd is, dus we kunnen de hele dag workshops geven als dat de wens is!

Hoeveel kost een workshop?

Ook wat betreft de kosten voor het boeken van workshops hebben we een duidelijke lijn getrokken. De kosten zijn hetzelfde als voor de fysieke workshops die we op school geven. Dat wil zeggen,  de kosten voor de workshop tijd. Als we met workshops op school komen rekenen we altijd éénmalige reiskosten voor een workshopleider. Ook komen er vaak materiaalkosten bij, afhankelijk van de workshop. Deze vallen beide weg, de workshopleider werkt vanuit kantoor of huis. De materialen vragen we jullie zelf te regelen. Als de leerlingen wel in de klas zitten zijn laptops, oortjes en vaak pen en papier handig. Dit vragen we de leerlingen zelf paraat te hebben wanneer zij ook vanuit huis een workshop volgen. De kosten voor de workshop met workshopdocent zelf zijn hetzelfde als wanneer we op school workshops zouden geven.