Aanbieder

Online workshop Blackout Poetry

Online workshop Blackout Poetry

Uw leerlingen gaan de creatieve uitdaging aan om uit een bestaande tekst een gedicht te scheppen tijdens de online workshop Blackout Poetry. Een krantenartikel of een bladzijde uit een boek zitten vol met woorden. Leerlingen leren tijdens deze workshop anders kijken naar een tekst en leren de kunst van het weglaten. Wat er overblijft is een uniek gedicht en beeld.

De leerlingen kiezen een tekst uit een oude krant of een bladzijde uit een oud boek. Onder live begeleiding van de workshopdocent gaan zij deze tekst onderzoeken. Ze lezen de tekst niet om hem te begrijpen maar gaan op zoek naar woorden die hen opvallen en die ze willen gebruiken voor hun gedicht. De gekozen woorden worden vervolgens onderstreept en het ontstaan van het gedicht ontwikkeld zich zo geleidelijk. De rest van de tekst en pagina wordt geschrapt en omgetoverd tot een prachtig visueel beeld. De leerlingen bespreken ter afsluiting van de workshop hun werk na met de andere leerlingen en de workshopdocent.

Aanvullende mogelijkheden

In de online workshop Blackout Poetry komen taal en beeld samen. Maak er bijvoorbeeld een online thema cultuurdag van door deze workshop aan te vullen met de online workshop Illustratie, waar eveneens taal en beeld in verband met elkaar staan. Of geef uw leerlingen een online dansles van een echte Scapino Ballet danser waarin het thema communicatie wordt behandeld.

Benodigdheden

De leerling heeft voor aanvang van de workshop het volgende klaarliggen: Oude kranten/boeken/tijdschriften, dikke zwarte stiften of zwarte verf/inkt, een potlood of pen.

Leerdoelen

  • De leerling maakt kennis met moderne poëzie op een unieke en creatieve manier.
  • De leerling leert tekst met beeld te combineren.
  • De leerling leert verschillende aspecten van de Nederlandse taal zoals beeldspraak en betekenissen van een woord.

Meer informatie aanvragen