Het online programma

Bepaal zelf de inhoud van je CKV-dag. De workshops en activiteiten worden per klas gevolgd en kunnen meermaals per dag gegeven worden. Bekijk hier hoe het werkt.

CKV voor havo en vwo

Sinds enkele jaren is er een examenprogramma culturele en kunstzinnige vorming gecombineerd voor havo en vwo. Het nieuwe examenprogramma CKV is ontwikkelt voor leerlingen van de havo die in 2019 of later het examen moeten afleggen, en voor vwo leerlingen vanaf 2020. Centraal staat dat de leerlingen van havo en vwo voor ckv meerdere kunstdisciplines actief moeten hebben geprobeerd. Het SLO, een landelijk kenniscentrum, geeft het advies af dat scholen, docenten en leerlingen samen die kwaliteitskaders naar eigen inzicht en behoefte in kunnen vullen. Op deze manier is er genoeg vrijheid voor een kunst- of ckvdocent om de stof naar eigen hand te zetten, en leerlingen vanuit een eigen perceptie kunst te laten beleven.

Verschillende kunstdisciplines

Er zijn tal van mogelijkheden om verschillende kunstdisciplines aan te reiken aan havo leerlingen. Wij organiseren met name de Cultuurdag, een veelzijdige dag met een roulatie programma. Op deze manier kunnen leerlingen op een dag verschillende workshops volgen, en zelfs aangeven welke ze dan willen volgen. Populaire workshops voor havo en vwo onderbouw zijn de workshop 3D-printerpen tekenen en de workshop Game Design op school. Redelijke praktische workshops maar wel met innovatieve technieken. Ook liggen deze workshops dichtbij de belevingswereld van de onderbouw leerling. Voor een bovenbouw leerling adviseren we iets meer verdieping zoals een workshop Interactieve installaties. Workshops waarbij de leerlingen zelfstandig onderzoeken en zelf met vraagstukken komen bij de workshopleider. Onze workshops zijn ook te boeken tijdens een CKV les of zelfstudie uur. De duur van de workshop passen we hierop aan. Zo nemen we geregeld thema’s mee die aansluiten op het blok CKV van dat moment. Bij ons is geen enkele CKV-activiteit of workshop hetzelfde. Iedere school en daarmee iedere groep leerlingen zoekt iets anders in de workshops. En daarom werken wij ook echt op maat.

CKV Examentermen voor havo en vwo

Een vraag die wij vaak ontvangen van ckv-docenten is of we het workshopprogramma kunnen aanpassen naar de examentermen. Door tijdsdruk of tijd tekort kan het voorkomen dat leerlingen bepaalde termen of doelen nog niet hebben kunnen afronden. Sinds 2020 werken wij samen met een aantal bekende instellingen en musea, zoals de workshop in het Groninger Museum. Juist ook om aan deze vraag te voldoen. Zo geven wij interactie tours online en deze zijn zeer geschikt voor havo en vwo. We organiseren graag voor havo en vwo een rondleiding door het Kröller-Müller met live workshopdocent! Deze online workshops zoomen in op een aantal kunstwerken. In het geval van het Groninger Museum gaat het over het ontwerp en de architectuur van het gebouw. De leerlingen zitten niet stil maar gaan zelf ook ontwerpen, om zo actief deelnemer te zijn. Een hele leuke en unieke manier om ook online aan de eindexamen doelen te kunnen voldoen.

Deelnemende aanbieders aan de online CKV-dag