Aanbieder

Workshop Cartoontekenen

Workshop Cartoontekenen

Tijdens de workshop Cartoontekenen maken leerlingen kennis met de cartoon. De cartoon is een tekening waarin een maatschappelijk thema of actuele gebeurtenis met humor wordt aangesneden. We zien ze voorbij komen in kranten en tijdschriften en de meeste kranten hebben vaste cartoonisten die onderdeel zijn van de redactie. Leerlingen gaan tijdens deze workshop leren hoe ze zelf een eigen cartoon kunnen maken. Hoe verwerk je een boodschap met humor in een tekening?

Opbouw van de workshop Cartoontekenen

De workshop begint met een korte les over de cartoon. Wat is een cartoon en wat is het verschil tussen een cartoon en bijvoorbeeld een strip? Hoe breng je je boodschap over in een tekening? Aan de hand van voorbeelden krijgen leerlingen een introductie in de wereld van de cartoon. Er wordt gekeken naar de tekentechnieken die cartoonisten gebruiken en het gebruik van een korte tekst ter aanvulling van de tekening. Na de theorie gaan de leerlingen aan de slag met hun eigen cartoon. Ze bedenken wat ze willen zeggen met hun cartoon en tekenen de boodschap uit. Aan het einde van de workshop presenteren de leerlingen hun werk aan elkaar en de docent en hangt het klaslokaal vol bijzondere en grappige cartoons.

Aanvullende mogelijkheden

In de cartoon komen maatschappelijke thema’s, actualiteit en kunst samen. Wij hebben ook andere workshops in ons aanbod waarbij dit het geval is zoals de online workshop Column schrijven. Maak er een verdiepende dag of dagen van door deze verschillende workshops aan uw leerlingen aan te bieden!

Leerdoelen

  • De leerling leert humor toe te passen in beeld en tekst.
  • De leerling leert de grenzen van een grap opzoeken en analyseren.
  • De leerling leert een boodschap communiceren door middel van beeld.

Meer informatie aanvragen