Aanbieder

Workshop Sound Design

Workshop Sound Design

Geluidseffecten en film zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hierbij denken mensen al snel aan muziek en stemmen, maar de effecten die worden toegevoegd aan de film maken het grote verschil. De geluidseffecten neem je minder bewust waar, maar creëren een groot deel van de impact van een scène. Een goed voorbeeld hiervan zie je in de animatiefilm Wall-E. In de workshop Sound Design leren onze workshopleiders de leerlingen hoe ze geluidseffecten en sounds kunnen inzetten in een film.

Workshop Sound Design tijdens de CKV-dag

Samenstelling van de workshop

De workshop start met het kijken van een korte documentaire over Sound Design. Leerlingen hebben vaak nog geen beeld bij wat allemaal geluidseffecten in films zijn en wat de impact daarvan is op de filmervaring. In deze documentaire en de bespreking hiervan komen voorbeelden van oude tekenfilms tot de modernste games voorbij. Hierna gaan de leerlingen in kleine groepjes aan de slag met hun eigen geluidseffecten. 

Ze starten met het kijken van de animatiefilm waarvoor ze geluidseffecten gaan opnemen. Kleinkunstig heeft deze animatiefilm specifiek voor de workshop Sound Design gecreëerd. Met behulp van een tablet en allerlei attributen die op school te vinden zijn gaan ze vervolgens hun geluidseffecten maken. Van openslaande deuren, tot een toilet dat doorgetrokken wordt of de decoupeerzaag bij handvaardigheid, leerlingen zoeken op de gekste plekken naar geluiden. Ze nemen deze op en monteren het onder de animatiefilm. Aan het einde van de workshop bekijken de leerlingen natuurlijk ook elkaars resultaten.

Aanvullende mogelijkheid

Zoek je andere muziekworkshops naast de workshop Sound Design? Kijk eens bij de workshop Djembé of de workshop Beatmaking.

Leerdoelen

  • Leerlingen ontdekken de rol van geluid in een film.
  • Leerlingen leren onderscheid te maken tussen geluid en muziek en de manier waarop het ingezet wordt.
  • Leerlingen leren geluid onder film te monteren.
  • Leerlingen leren met behulp van geluid de impact van de film te vergroten en de filmervaring te ondersteunen.

Meer informatie aanvragen